LeenAzi Sambal Kicap

Tuesday, October 24, 2017

Membentuk Jiwa kreatif dan ceria anak-anak

Membentuk Jiwa kreatif dan ceria anak-anak

Hai semua...Harini Leen nak mengomel bab anak-anaklah pulak. selit-selit cerita naaaa..

Kalau nak cerita bab masa..masa adalah sangat berharga dan begitu pantas..melihat anak-anak membesar depan mata rasa macam cepat sangat masa berlalu..Selain kewajipan dalam membesarkan anak-anak, mereka juga perlukan didikan yang sempurna, dari pelbagai segi..terutamanya didikan  agama..

Leen percaya kanak-kanak yang ceria akan melahirkan generasi yang kreatif dan berinovasi..
Di zaman semakin canggih ni kita perlukan ramai intelek muda yang kreatif bukan sekadar makan gaji. Dengan adanya bangsa yang kreatif inilah dapat membantu memajukan negara.. Membina kreativiti anak-anak ni bukan mudah, bukan hanya di sekolah, malah ibu bapa juga memainkan peranan yang sangat penting..kita kena juga buat apa saja aktiviti berfaedah bersama mereka..mencungkil bakat mereka dan bidang yang mereka minati seawal usia...walau sesibuk mana pun kita, kena luangkan sikit masa , kalau boleh biarlah lama sikit biarkan ia menjadi kenangan indah dalam hidup mereka...biarlah berkualiti..itu yang sedang Leen usahakan..

Leen masih ingat sampai ke hari ini, mak lukis pokok dengan Leen, kami main water color..masa tu umur dalam 7 tahun...masa tu rasa pokok yang mak lukis tu cantik sangat, rasa hebat sangat mak masa tu...yerlah kita budak-budak lagikan...semua yang orang tua buat kita rasa hebat...tapi bila dah jadi mak-mak ni, benda-benda macam tulah yang menjadi kenangan..rasa janggal pulak kalau di usia 30an nak main water color dengan mak kan...hahahaha...nasib baik ada juga kenangan manis melukis dan mewarna dengan mak..cuma lukisan itu entah kemana..rasa rugi sangat tak disimpan kenangan tu semua..

Macam tu juga yang Leen akan buat untuk Raihan dan Rizqin..sehabis baik walaupun mama mereka ni super-busy women..hari sabtu dan ahad Leen akan luangkan masa bersama, buat apa saja aktiviti dan paling tidak kami bersiar-siar..kesian kat anak-anak, mereka pun sama macam kita berkerja..keluar rumah pukul 8 pagi balik rumah pukul 6 petang..cumanya mereka tak lalui tekanan hidup macam kita orang-orang besar ni...hidup mereka penuh ketenangan dan kegembiraan sebenarnya....mental dan emosi anak-anak masa kecik ni kena jaga untuk pastikan mereka membesar dengan sempurna dan juga berakhlak mulia..InsyaAllah..

Perkara yang selalu Leen praktikan pada anak-anak adalah memuji dan pelukan..peluk erat-erat disulami ucapan kasih sayang dan semangat...kewajipan sebelum pergi school tu...dalam kereta on the way tu baca doa sama-sama..dan pesan macam-macam...sebagai mama kitalah pembakar semangat mereka..Bukan jauh pun rumah dan school..2 minit jer..tapi cukup dan padat masa yang ada tu ..Al-fatihah sekali,pastu doa murah rezeki dan dilindungi Allah..sampai pintu school, salam dan say I love you...dan yang penting..senyum..hantar senyum..waktu balik pun senyum..biarpun mama penat seharian di office...senyum pada anak-anak tu mesti...hari-hari..itulah rutinku as a working mama..

Melihatkan peningkatan Raihan di usia 5 tahun ni..dalam melukis dan mewarna pun dah cukup memberi kegembiraan pada Leen, kita terima kelebihan dan kekurangan anak-anak dengan hati yang terbuka, pada masa yang sama latih lagi, lagi dan lagi....bila dah siap mama gantung cantik-cantik..Raihan request "frame" lukisan dia tau...huhuhu..demanding!!!

Kalau tengok lukisan raihan, dari manalah dia dapat idea lukis rumah 2 tingkat...bila di tanya..dia kata sebab rumah along dua tingkat..hahahaha....
Zaman dulu-dulu kalau suruh lukis rumah mesti nak lukis rumah kayu, pastu kat belakang ada gunung, ada matahari, ada kolam itik..ada pokok besar tepi rumah..walaupun yang sebenarnya kita pun duduk rumah 2 tingkat jugak..kenapalah tak datang idea tu pada zaman kecik-kecik dulu kan...tapi zaman dah berubah..Oh,come on mama!!! move on!!!

Sunday, October 22, 2017

Mandi Manda di Setia SPICE Aquatic Centre Pulau Pinang

Entry kali ni tentang aktiviti mandi manda kami sekeluarga di Setia SPICE Aquatic Centre Pulau Pinang. Orang yang paling seronok biasalah si along Raihan..dari malam dah get ready dan tido awal..nak mandi manda punya pasal..siap describe lagi mana tempat yang dia nak pergi." pool yang panjang tu ada garis-garis" takut sangat kami bawa salah tempat...hahahaha

Sebenarnya tempat ni dah banyak kali aku pergi , rasanya ini kali yang ke 4, tapi kali ni baru sempat buat entry..gambar lama-lama semua sudah terhapus dek kerana baru format hangpon..huhuhu..makanya untuk dijadikan pengajaran simpan backup siap-siap sebelum kena delete...

Kos nak masuk ke sini tak mahal mana..pada aku murah sangat sebab tempat besar, tak panas, berbumbung..sesuai sangat kalau ada baby macam aku ni..pastu kebersihan pun tip top...toilet dia pun ada water heater dan sabun mandi..keselamatan anak-anak juga terjamin...ramai jer abang-abang sado dok jaga budak-budak main air... Harga dewasa RM10, Kanak-kanak RM8, Spectator(duduk diam-diam sudah) RM3.00..kos kami sekeluarga baru RM29 jer...boleh lah...budak-budak puas main..masuk kereta dah ternganga mulut...keletihan..hambekkk

Selain tempat mandi untuk kanak-kanak...tempat ni juga ada buat kelas belajar renang...ramai jer aku tengok budak-budak yang joint, pernah sekali nampak diaorang berlatih scuba kat dalam tu, untuk dewasalah....selain tempat berenang..fitness center pun ada, kot lah nak bergym dalam tu...dalam tempat tu juga ada cafe..kalau lapar tak perlulah beli kat luar...kalau yang menunggu tu pun boleh lah minum secawan dua air...bukan apa...yang menunggu pun letih jugak...letih menunggu...Selain itu, ada jugak Badminton Court, Dance Studio, Squash Court...

Kalau nak mandi di Pool, mereka sangat menitik beratkan pakaian mandi yang sesuai dipakai...kalau nak pakai juga nanti kena wisel baru tau, pernah sekali aku nampak..satu keluarga ni tak pakai baju mandi yang betul..ala pakai baju macam mandi kat pantai tu...guard tak bagi masuk pool...huhuhu..lastly depa balik macam tu jer selepas puas bertengkar...untuk ibu-ibu pun siap-siapkan pakaian mandi yang sesuai ya..kalau tak tengok jerlah jadi pemerhati...

Jom ler tonton cerita kami di youtube...



Kat bawah ni ada details kalau korang nak cuba tempat ni..



Saturday, October 21, 2017

Gorgeous Chocolate Moist Cake, bukan sekadar kek

 Gorgeous Chocolate Moist Cake, bukan sekadar kek

ouchhhh craving a cake???....kalini entry kek lagi...udah hakak ni bakers, asyik keluar gambar kek jer lerrrr..kejadian kek kali ni panjang sikit ceritanya..kek suprise birthday cake dari seorang boss kepada pekerjanya, how sweetttttt...best betul dapat boss macam ni kan!!! boleh bagi anugerah boss Mithali..

Kek ni aku buat tinggi...sampai nak tutup kotak pun tak boleh..sebab repeat order so kita bagi extra cake...hehehehe...


Anyway..design kek ni memang sengaja dibuat berlainan, unless customer request nak exactly corak kek yang ada...kita kalau makan kek, bukan saja nak sedap..tapi nak cantik jugakkan..selalu yang menawan dimatalah yang disambar dulu, baru sumbat ke mulut, dari situlah lahirnya kegilaan hakak mendeco kek.. ada yang suka corak begitu, ada yang suka coraknya begini..ada jugak yang tak suka langsung...huhuhu...hakak redhoooo...tak kan kita nak paksa orang suka kek kita kan..biarlah ia datang secara natural..baru ikhlas..
Terima kasih sangat pada para pelanggan yang tak putus memberikan dorongan dan semangat..Rezeki dari Allah..Kita manusia usaha mencari..setiap kali lepas buat kek Leen dan husband akan review balik..buat catatan supaya skill sentiasa di polish dan mutu diperbaiki..R&D jangan cakaplah..sampai mengembang dah kawan tengok badan awak...hahahaha

sekiranya uolsss nak order boleh PM Leen di FB Page Rai Shopcenter...tengok pada album..ada banyak koleksi..sekiranya belum jumpa yang berkenan di hati "biar kami realisasikan kek idaman anda"..Ppsssssss......Penghantaran sebelah kulim FREE

bye.....jangan lupa like FB page Rai Shopecnter tau....

Monday, October 16, 2017

Stunning Chocolate moist cake,bukan sekadar cake

Stunning Chocolate moist cake,bukan sekadar cake




Harini baru sempat nak up entry pasal kek yang tengah hangat sekarang ni...kepada penggemar kek chocolate moist, inilah masanya untuk anda ngap kek ni....Leen memang suka design kek..so seboleh-bolehnya setiap kek design yang leen buat pasti lain dari yang lain..dan yang penting look fresh dan sedap...kata orang dari mata jatuh ke mulut...;)
Meh layan pantun Leen ni...ada ke yang nak beli pantun Leen..
Dari mata jatuh ke hati
Dah masuk mulut rasa nak lagi..
Jangan ditengok marilah beli

InsyaAllah pasti puas hati


kat bawah ni harga kek yang kami sediakan...
Standard size - frosting+topping+simple deco
~Buttercream RM62
~Fresh cream RM62
~Choc ganache RM70
~Cream cheese RM80
Small size - frosting + topping+simple deco
~Buttercream RM35
~Fresh cream RM35
~Choc ganache RM40
~Cream cheese RM45

untuk tempahan sila PM sis at page Rai Shopcenter
Ada banyak lagi koleksi kek di album kami...
FREE COD for Kulim area

Wednesday, October 11, 2017

Wedding Cake Promotion

design by Leen Azi

Cuti sekolah tak lama lagi dah, masa tu ramailah yang nak mendirikan rumahtangga @ kawin kan...
Kalini Leen nak buat promosi awallah...untuk bakal pengantin yang akan mendirikan rumah tangga tu...ada diskaun 20% untuk anda yang menempah awal..

Sekiranya ada pertanyaan, boleh komen kat entry ni..nnt Leen reply..

Leen suka kalau buat kek tu mengikut budget...kita sedia maklum..zaman sekarang ni semua orang nak berjimat cermatkan...tapi sebagai raja sehari nak jugak potong kek dan bergambar kenangan...kalau kek tu WOW memang seronok sangat nak berposing sakan dekat kek tu...

Kepada bakal pelanggan, Leen akan sedaya upaya buat kek anda lain dari yang lain @ design by Leen Azi dan semestinya sedap...tak lah membazir jer nanti...dan yang paling utama kek anda adalah UNIK...

Berapa harga kek???jawapannya bergantung kepada apa yang anda mahu..berapa tingkat, jenis kek, design kek, itu semua bergantung kepada anda..so cepat-cepat  kita discuss..semuanya boleh dibawa berbincang....jangan risau...

Bab kos penghantaran pulak, mungkin akan dikenakan bergantung kepada jarak..InsyaAllah harga terbaik dan mampu Leen berikan..

kalau nak tahu lebih lanjut...cepat-cepat hubungi leen ya...nak "save your date" nanti ada yang berkecil hati pulak sebab tak dapat menerima tempahan...

cepat-cepat tau...nanti penuh....


Tuesday, October 10, 2017

Trip ke Cameron Highland dan Resepi Aiskrim Malaysia

Trip ke Cameron Highland dan Resepi Aiskrim Malaysia

Trip ni adalah yang pertama untuk Nabil Rizqin, kami pergi waktu ni hujan...sejuk yak matttttt....rasanya Raihan dah banyak kali pergi sampai mama pun dah lupa berapa kali Raihan sampai Cameron Highland...yang pastinya dah banyak kali...

Percutian ni kami pergi bersama opah dan atok, masa kami pergi ni tak ramai sangat orang, jadi tak lah jam rabak..senang nak bergerak dan cari kedai makan..aktiviti malam hari kami adalah ber"steambot"..Raihan excited sangat main masak-masak..order macam-macam nak makan,nak mee goreng mamaklah, nak jagung lah....aku pun buatlah...siap jer mee goreng mamak dia pun tido..bertuah punya anak....sejuk kan...nak pijak lantai pun tak sanggup..tenaga pun dah habis keletihan bermain, senanglah dia tido..kalau tak jenuh kena paksa tido..

Keesokan paginya...Oleh kerana masa ni hujan, aktiviti agak terbatas dan banyak bersantai dalam apartment jer...bila cuaca dah ok sikit barulah kami jenjalan sekitar hotel..along dan papanya dah explore dulu dah..main kat taman lah..turun naik tanggalah....mama teman adik jer dalam bilik..dah nak check out baru mama menonjolkan diri..bukan apa..sejuk..adik punya sweater pulak basah..so sweater yang ada tak lah tebal mana..nasib baik ada pelukan kasih seorang ibu...hehehehehe.. tak lah adik kesejukan..bab dada baby ni kena jaga, jangan bagi terdedah sangat..

Di Cameron Highland ni kalau tak beli strawberry tak sah...macam biasalah beli sepeket dua..balik kulim buat aiskrim....aiskrim strawberry Malaysia  kat CH ni boleh tahan harga, rm1.50 sebatang..nak balas dendam punya pasal buat sendiri jer aiskrim Malaysia tuuu...bukan payah sangat pun...rebus strawberry dan tambah gula..pastu blender jer..dah jadi aiskrim malaysia @ aiskrim batang...korang kalau ada lebih strawberry balik dari CH tu jangan tunggu lembik dan masam...buat jer aiskrim..tak membazir...puas makan....
atok bersama along...letih atok layan kerenah cucunya yang sulong ni..
Borong sayur satu kemestian...RM10 dapat ciput jer kalau kat Kulim ni, kalau kat CH berplastik-plastik dapat...cukup seminggu makan..malah lebih...dah namapun tempat tanam sayur-sayuran..kalau mahal jugak tak tahulah nak habaqqqqq...hihihihi..kat CH ni ada jual jagung manis tau..makan macamtu jer dah sedap, tak yah masak pun..harga 4 biji RM20 kalau tak silap aku..lupa dah...tapi jangan tertipu, ada juga jagung tiruan, tawar..tak sedap...sedap lagi jagung kat kulim..hahahaha..

jangan lupa singgah di Mossy Forest...cantikkkkkkkkkkk
nak tahu lebih lanjut bacalah entry leen tentang Mossy Forest ni..sejukkkkkk

sampai disini sahaja review holiday kami di CH...

jangan lupa follow blog leen untuk cerita santai yang lain....
sila tinggalkan jejak untuk leen follow blog anda pulak..tqqqqqq


Monday, October 09, 2017

Birthday Nabil Rizqin 1 tahun

Birthday Nabil Rizqin 1 tahun

Kek Didi and friends 2 tingkat, khas untuk adik manja along ni...


Agak lambat entry birthday adik di buat..lewat sikit sebab mama busy yang bukan-bukan...hihihihi..kek untuk birthday adik ni di buat dua tingkat, kek coklat bertemakan didi and friends...adik suka sangat cerita didi and friends ni,kalau tengok tv tak berkelip bijik mata..khusyuk...

Sehari sebelum buat kek dah siap nyanyi dah lagu birthday dia..happy bukan main siap bertepuk-tepuk tangan lagi adik...dah besar dah dia kan, kejap jer masa berlalu, rasa macam baru semalam habis pantang..hihihihihi

Birthday adik ni disambut dekat school dengan kawan-kawan dia..seronok sangatlah dia..sebenarnya jenuh juga mama dia mengasah otak nak buat design apa, last minit punya kerja di kala mama sibuk nak adapt new system kat tempat kerja, tapi demi anak mama gagahkan juga diri buat...sekurang-kurangnya adalah kenangan manis adik bersama kek kasih sayang mama, air tangan mama..masa mengadun ni jenuh berzikir dan berselawat semoga adik menjadi anak yang soleh dan membahagiakan..kenapa 2 tingkat??sebab mama niat nak bersedekah kat kawan-kawan adik sekali..buat banyak dapat ramai yang merasa...

Semasa proses membuat kek ni orang yang paling kalut ialah along Raihan...dia ingat mama nak buat kek dia..lepas dia, dia lagi, lepas dia, dia lagiiiii.....maaflah along...u kena terima hakikat kali ni kek adik pulak...Alhamdulillah along senang menerima perubahan...siap bagi idea dan kata semangat lagi kat mama bila mama menyuarakan pendapat..good job along!! dah nampak dah sifat prihatin dan abang-abang dia tu..

bangun je pagi dah buka fridge nak tengok kek adik..sebelum ke school mama suruh posing dulu untuk ambik gambar kenangan...dari gambar tu jer dah nampak adik happy bukan main walaupun kena mandi pagi-pagi hakhakhakhak..nak pakai bagi cantik nak potong kek...hahahaa..thanks to teacher kerana menemani adik potong kek..walau mama bekerja tapi mama iringi doa selawat sentiasa kepada anak-anak mama..love you both very much..

Kalau nak cari baju baby yang cantik-cantik ada kat shop bawah ni...tengah ada sales ni....waduhhhh....selamat mencuci mata...

 Mycybersale2017

P/S: kakak abang yang membaca blog entry ni...jom follow blog mama Rizqin ni...dah follow jangan lupa tinggalkan jejak di comment...nnt kita follow you back..thank youuuuu

Wednesday, October 04, 2017

Bahaya shopping online

Bahaya shopping online

Entry kali ni nak cerita tentang bahaya shopping online dan juga tips hebat...kalau dulu kegilaan aku shopping online dekat Lazada, shopee, 11street..sekarang muncul pulak Zmall (MY)..wah ini sudah menjadi persaingan sengit ni...kocek pun sengettttt...hakhakhakhak..tengok macam nak pengsan, barang-barang dia banyak jugak pilihan.

Zmall
aku ni kategori hantu shopping online, semua nak online... kalau boleh ikan pun nak beli online...tu yang takut nak tengok tu..bila dah terbeli satu pastu mulalah berjangkit yang tak penting pun jadi penting..bahaya sungguh..walau pun bahaya, aku nak jugak, nak jugak cuci mata jer punnnnn, nak tengok jerrrrr, bukan nak beli punnn...itulah trendmark Raihan..kalau pergi kedai...yer lah tu..tengok lah sangatttttt..sekali tengok kat cart dah berpuluh aku sumbat..sekali bayar pun berkeching jugaklah $$$$ mengalir...laju jer mengalir...pastu, part yang paling seronok ialah masa abang posmen datang rumah hantar barang...kadang tu sanggup balik rumah waktu lunch  sebab nak tengok barang yang sampai..berdebar jangan katalah...

TIPS:  untuk yang suka shopping online macam aku ni...bukalah semua shopping online yang korang suka..pastu bandingkan harga, walau pun nampak murah,,korang kira skali dengan shipping cost tu..kadang tu barang murah tapi shipping cost pulak mahal..kena rajin ushar harga ya...kalau dapat bandingkan barang dan jenama yang sama, baru match..jadilah pengguna yang bijak...;)

sekarang ni Zmall sedang buat promosi FREE Shipping & Agent Fee, kalau nak jadi agent pun boleh..promosi pun bukan lama sangat...dari 15Sept - 15Oct 2017 jer...cepat-cepatlah tengok apa yang ada..habis promosi rugi lah pulak...korang boleh klik link shopping kat bawah ni, BANDINGKAN HARGA....sekarang diaorang sedang berlumba-lumba buat iklan..peluang terbaik nih..bolelah berjimat masa ni kan...


11Street




Monday, October 02, 2017

Mossy Forest , hutan berlumut yang cantik

Mossy Forest , hutan berlumut yang cantik

kawasan sejuk dan berlumut

Harini nak update entry pasal mossy forest ni..trip ni kami pergi hampir 2 minggu yang sudah 18 september 2017.. my shuben dah lama ushar tempat ni..katanya nak tengok sangat macamana tempatnya...pada aku, kalau sesiapa yang suka hiking tu memang sesuai sangat tempat ni...mencabar...jalan nak masuk sangat berliku dan curam..jalan pun tak berapa elok sebab keadaan muka bumi yang berbukit tu....so tak boleh lah nak expect jalannya berturap cantik tau...berlubang dan licin jalannya dan memanjat bukit..kalau nak naik kereta tu kena pastikan tayar kereta tu elok dan masih berbunga..kalau tak agak merbahaya...teknik pemanduan juga kena ada...yang bawa kereta tu kena ada hati yang kental untuk sampai ke puncak..kebanyakkan yang naik tu 4x4..relax jer panjat bukit..
kawasan sejuk dan berlumut
Kedudukannya yang berada di Puncak Gunung Brichang Cameron Highland ni sentiasa sejuk dan berkabus..memang best tempat ni..melihat kejadian alam semulajadi ciptaan Allah s.w.t rasa sangat kerdil kita sebagai manusia...Sepanjang perjalanan kami ke puncak tu ada banyak pokok teh dan sayur-sayuran yang ditanam..makin tinggi makin kurang yang bercucuk tanam..bila dah nak sampai puncak tu banyak pokok-pokok hutan jer yang ada...

Tapi bila dah sampai puncak, hujan lebat...terpaksa kami menunggu dalam kereta dulu..maklumlah bawa dua orang jejaka cilik ni bukan boleh main redah jer hujan..
kawasan sejuk dan berlumut
bila dah berhenti hujan tu  barulah kami memanjat tangga untuk melihatkan mossy nyer tueeee..cantik sangat...dah lah sejuk...macam dalam cerita omputih yang berlumut-lumut tu...lantai kayunya licin..so kena berhati-hati ya jalannya...

Sesampai jer di rumah leen terus mandikan bebudak ni dengan air suam,walau dah malam...tapi nak kena mandi jugak..tak elokkan pakai baju masuk hutan tu...dah tu berpeluh2 pulak tu...Alhamdulillah adik dan along tido dengan nyenyak malam tu.

So kat sini ada beberapa tips yang nak dikongsi....

TIPS NO.1... kepada ibu bapa yang nak bawa anak masuk hutan macam kami ni...banyakkan membaca surah kursi dan 3qul sepanjang perjalanan..kalau boleh sampai rumah pun baca lagi...pasang ayat Ruqyah. sesampainya di rumah...bukan apa takut ada yang tak tidor malam pulak nanti...paham2lah yer...kena beringat...happy-happy jugak..beringat pun kena jugak..

TIPS NO.2....Kalau nak naik gunung ni sesuai sangat pakai kasut New Balance...tak licin dan ringan...korang boleh try ushar kasut New Balance ni..style and stylooo...jom klik link ni New Balance bolehlah tengok mana-mana yang berkenan di hati..tak beli sekarang tak pa, esok-esok manatahu dapat duit dari langit...hihihihi

Saturday, September 30, 2017

The Winner" Giveaway "Free Cake" design by Leen Azi

The Winner" Giveaway "Free Cake" design by Leen Azi



Harini 30/9/2017 adalah hari untuk memilih pemenang bagi giveaway ni...

Tahniah kepada Pemenang yang terpilih, undi dicabut oleh tangan kecik molek adik Nabil Rizqin dan dibentangkan khas oleh along Nabil Raihan..hehehehe


Pemenangnya..........................

Nisha Nisrina :  

Terima kasih kepada yang sudi memberi sokongan kepada giveaway leen yang pertama kali dibuat ni.....kepada yang tak berjaya jangan putus asa InsyaAllah kalau ada rezeki kita buat lagi, selalulah melawat blog leen ya...

Leen akan update lagi entry ini bila kek dah siap..

kepada pemenang, sila hubungi leen Azi melalui Blog Leen Azi @ FB leen Azi @ komen di post ni..



Senarai nama peserta yang terpilih




SPONSORED BY NUFFNANG

New story