LeenAzi Sambal Kicap: Asam Pedas Muar

Friday, March 20, 2015

Asam Pedas Muar

Kali ini nak share Resepi Asam Pedas Muar pulak lah...Resepi turun-temurun...

Raihan kalau makan asam pedas ni bertambah-tambah kuahnya..mama dia pulak yang risau, takut pedas (sebenarnya mama lupa Raihan dah besar..hehehehehe)

Trademark resepi ni.."Kuah kena pekat"

Makan dengan telur dadar, sayur kobis goreng, sambal belacan ulam timun, ikan masin@telur masin...MasyaAllah..bertambah-tambah ..kena pulak dengan nasi panas-panas..


Resepi Asam Pedas Muar

Bahan-bahan:
1. Ikan merah - 2 potong
2. Bawang besar - 1 biji
3. Bawang putih - 3 ulas
4. Halia - 2 inci
5. Kunyit Hidup - 1 1/2 inci
6. Cili kering - 7-10 helai, buang biji * kalau suka pedas tambah lagi cili kering tu
7. Asam Keping - 1 keping
8. Daun Kesum - 1 genggam
9. Bendi - 5 biji ( boleh juga letak sawi jeruk/ tomato/ pelam muda)
10.Minyak masak - cukup untuk menumis
11.Garam - 2 sudu kecil
12.Gula - 1 sudu kecil

Cara-cara memasak:
1. Kisar bahan no.2 hingga no.6 sehingga lumat..panaskan minyak masak dan tumis sehingga garing
2. Masukkan  daun kesum dan asam keping.
3. Masukkan ikan
4. Masukkan air mengikut paras-paras ikan, jgn sampai x nampak ikan, kalau lebih air, kuah akan cair, maka x jadilah asam pedas muar...
5. Masukkan garam,gula dan bendi ,  biarkan mendidih..dah siapppp

Selamat berjaya mencuba......

Post a Comment

SPONSORED BY NUFFNANG

New story