LeenAzi Sambal Kicap: Tips Permohonan Laporan Kredit @ lebih dikenali CCRIS

Friday, March 13, 2015

Tips Permohonan Laporan Kredit @ lebih dikenali CCRIS

Hope this tips dapat membantu korang membuat perancangan dan belanjawan dalam kehidupan seharian..

Setiap orang mengimpikan yang indah-indah belakakan..nak rumah besar, nak kereta besar,nak motor besar, nak handphone canggih, nak  pangkat besar..nak melancong jauh-jauh...

Tetapi sejauh mana usaha kita.."tepuk dada tanya selera"

Pada aku..rezeki Allah tu luas..selagi kita hidup....berusahalah sehabis daya..Namun pada aku hidup BERSEDERHANA lagi indah...tak perlu mengikut sangat trend terkini kalau ia diluar kemampuan diri..

Tak ada manusia yang suka hidup di kelilingi hutangkan???Tapi jarang-jarang sangat orang yang tak ada lansung hutang...terutama hutang rumah dan kereta..Lebih-lebih lagi yang berumur dalam lingkungan 20-60 tahun....

Silap haribulan, yang umur 70 tahun pun masih ada lagi yang berhutang( maksud aku, hutang$$$$$ dengan bank, hutang budi dan nyawa tak masuk topik OK!!!!!)
Inilah dia betuk Laporan Kredit @ CCRIS

So untuk mengelakkan hutang yang berpanjangan atau paling tidak mengurangkan bebanan yang ada..aku nak bagi sikit Tips macamana nak manage hutang..(bukan bagi pinjam duit ya!!!....;p)

Untuk orang yang baru nak memulakan alam rumahtangga..aku rasa info ni berguna untuk korang..
Sebabnya....masa tulah baru plan nak beli rumah, orang baru kawinlah katakan, nak hidup berdikari....Majoriti masyarakat kita dah kawin baru nak beli rumah..

Untuk golongan yang baru habis study dan baru bekerja, pasti kelang-kabut nak beli kereta..itulah kebiasaannya..(kereta makpak bagi tak masuk topik juga!!!)

Orang bujang pun boleh...lagilah digalakkan merancang $$$$ korang tuuuuuu

Benda pertama setiap hujung tahun yang aku buat ialah memohon LAPORAN KREDIT dari BANK NEGARA MALAYSIA (BNM)

1. Siapa yang perlu dapatkan Laporan Kredit ni...
Jawapannya : Orang yang ada hutang dengan pihak bank (Ar-Rahnu , ASB loan, Personal loan, Car loan, House loan, Aeon credit, Credit Card)..janji berhutang dengan bank yang berdaftar dengan bank negara
..yang tak ada buat hutang sepertimana yang aku tulis tu..stay cool..cayalahhhh korangg!!!!

2.Untuk apa Laporan Kredit ni
Jawapannya: Untuk SEMAK hutang yang ada, berapa banyak korang hutang dengan bank-bank, BAKI HUTANG YANG ADA dan berapa KALI BAYARAN TERTUNGGAK....senang cerita, Laporan Kredit ni membolehkan korang tengok semua hutang yang korang ada dalam sehelai kertas..

Jadi, bila dah tahu banyak mana hutang yang ada, pandai-pandailah merancang apa yang perlu diutamakan..

3. Kat mana nak dapat Laporan Kredit (CCRIS)
Jawapannya : Dapat dari Bank Negara (kalau mintak kat aku sampai kiamat tak dapat!!!! hahahaha)

Mari kita kenal apa itu Bank Negara Malaysia (the Central Bank of Malaysia)
nak lebih yakin...baca link ni...

http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=7&pg=715&ac=795

" Bank Negara Malaysia merupakan badan berkanun yang mula beroperasi pada 26 Januari 1959. Bank Negara Malaysia tertakluk kepada Akta Bank Negara Malaysia 2009. Peranan Bank Negara Malaysia adalah untuk menggalakkan kestabilan monetari dan kewangan bagi menyediakan persekitaran yang kondusif untuk pertumbuhan ekonomi Malaysia yang mampan"

Secara ringkasnya yang boleh aku terangkan....Bank Negara mengumpul, menyimpan semua DATA dan MAKLUMAT pemegang akaun bank..tak kira apa jer nama bank di Malaysia, Maybank ker, CIMB ker, Citibank ker..dah nama pun "The Central Bank of Malaysia"

4. Masa bila nak guna Laporan Kredit ni
Jawapannya : Masa korang merancang nak tambah hutang..beli rumah, beli kereta, pinjaman untuk perniagaan atau sebagainya yang memerlukan korang buat pinjaman bank...

5. Macamana nak mohon
Jawapannya: kat sini aku bagi link... baca setiap huruf, fahamkan, print borang ni, Isi borang, scan borang ni ker PC/laptop korang...pastu hantar ke alamat yang dia bagi  tu BERSERTA dokumen yang diperlukan  ....  http://www.bnm.gov.my/?rp=CRR_Form_23_Oct_2012_final.pdf

Ini aku SNAPSHOT kan borang tu...korang JANGAN print yang ini...print dari link yang aku bagi tuuu
Bila korang dah siapkan semua dokumen yang dikehendaki, korang pilihlah cara mana yang paling mudah, pada aku...email lagi mudah...

Kalau korang nak guna email, korang kena scan semua dokumen tu...
P/S: gunalah alamat email yang FORMAL..

Ni contoh email aku bagi kat BNM...

Setelah korang taip ayat tu..kalau nak guna ayat lain pun boleh...ikut koranglah...jangan lupa attach dokumen yang diperlukan...jangan lupa SEMAK sebelum hantar....
Tak lama...tak sampai 7 hari bekerja,  aku pun dapatlah reply dari BNM

Inilah contoh maklum balas dari mereka..pahamkan betul-betul ayat yang aku highlight color biru dan merah tu yaaa
Bila dah dapat Laporan Kredit @ CCRIS ni senanglah...korang boleh lah rancang apa yang patut...

*** P/S PENTING ;
Laporan  yang  cantik , 0 jer tiap-tiap bulan ini bukanlah petanda "loan gerenti approve"
bergantung pada gaji dan commitment (hutang) yang korang tanggung jugaklah...
Kalau dah hutang lebih banyak dari gaji, even payment cantik pun, bank payah lepas..unless ada guarantor (penjamin)

PENJAMIN @ GUARANTOR...
***Sebelum gatal tangan nak jadi guarantor...bacalah tips yang BNM bagi ni...
*** Berbelanjalah dengan berjimat-cermat....ibarat "ukur baju di badan sendiri"... Jom hidup BEBAS dari HUTANG!!!
*** Kalau tak paham boleh hubungi BNM




~~~~~ Do follow me # next Topik..Tips Beli RUMAH pertamakuuuuuu.....orang yang ada rumah/aset pun boleh share pendapat korang..;D
Post a Comment

SPONSORED BY NUFFNANG

New story