LeenAzi Sambal Kicap: May 2015

Wednesday, May 27, 2015

Sambal Ubi kayu

Hari ahad lastweek punya program santai-santai jer berehat di rumah bersama mentua..sempatlah nak menaip blog..itupun halfway..harini baru sempat nak post..hehehe..entry kali ni pasal ubi kayu lagi...jenuh nak menghabiskan ubi kayu tu..macam-macam resepi nak dicuba...yang dicabut tiga pokok jer pun...pagi tu aku pun buatlah resepi pemberian kawan dalam fb..rasa macam zaman jepun plak makan ubi kayu..walaupun x sempat melalui zaman itu..tapi dari cerita di tv tu dapatlah aku bayangkan waktu zaman jepun..(hihihih...melalut dah ni...)

Resepi ni dapat dari kawan fb aku yang sangat baik hati..ubi kayu cicah sambal hijau..tapi edisi aku ni sambal merah tau.,.sebab lada warna hijau tu tak ada stok dalam rumah...:P

Bangun pagi jer..buat nasi goreng kampung dan start rebus ubi kayu,  pastu aku pun goreng sikit ikan masin buat tambah lauk sambil-sambil tu sediakan bahan buat sambal untuk dicicah makan bersama ubi rebus..

Bahan-bahannya;
Sebiji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji cili padi
4 biji  lada hijau@merah
Segenggam ikan bilis dibasuh
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula

Cara-caranya;
Campur semua dalam blender/tumbuk kalau rajin... dan kisar kasar-kasar sikit tau...panaskan minyak dan tumis garing-garing sampai naik minyak. Kalau nak sedap lagi boleh tambah bawang yang dihiris. Masak sampai bawang tu layu..Siapppp..

Selamat mencuba yaaaa...

Saturday, May 23, 2015

Sira Ubi Kayu

Assalamualaikum...fuhhh rasa macam dah lama sangat tak menaip blog...dah nampak ada serawang dan habuk dah dalam blog ni..kesiankannnnn blog ni... balik kerja otak dah penat, seharian perah otak....Kesibukan sudah melanda diriku kembali.. dan ia akan berterusan begini sehingga 2 @ 3  bulan akan datang...sabau jer lerrrrr....
Tapi dalam sibuk-sibuk tu..hobi yang lain x akan dilupakan...berkebun semestinya...keluarkan peluh manja ni...Hari ni hari sabtu..cuaca pulak mendung jer..macam nak hujan..macam x nak hujan..kebetulan pulak pak dan mak mentua nak datang umah...so apa lagi...ke kebunlah aku.. cabut ubi depan rumah...plan nak buat makan petang sambut tetamu yang aku sayangi...
Alhamdulillah  rezeki..ubi ni batch kedua gemuk-gemuk sikit..sebab aku tabur baja...hihihihi...si Raihan pun nak menyibuk jugak cabut ubi,,tolonglah sangattttt...tapi aku suka jer dia join..sekurang-kurangnya mendedahkan dia pada alam semula jadi dan juga menggalakkan dia berbakti pada tanah...

Pucuk ubi tu aku buat masak lemak...lauk tengahari kami anak beranak harini...cukup kami bertiga makan..Raihan memang suka masak lemak..Ubinya pulak aku buat sira...meh nak share resepi sikit..senang bangattttt...tutup mata pun boleh buat...resepi campak-campak jer uolsssss..tak yah pening kepala..



Ubi - potong kecil dan bersihkan
Air - ikut paras ubi
Gula melaka 1 ketul
Garam 2 sudu kecil
Daun pandan 3 helai- aku ambik depan umah jer
Tepung jagung 3 sudu larutkan dengan air dalam cawan dulu.

Cara-caranya:
Masukan Ubi dalam periuk pastu masukan air mengikut paras ubi, Kemudian masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Bila ubi dah empuk..masukkan tepung jagung, biarkan mendidih sekejap dan kuah memekat...jengjengjeng..dah siappp

Senangkannnnn...selamat mencuba....


SPONSORED BY NUFFNANG

New story