LeenAzi Sambal Kicap: Mencuba resepi sotong bakar..mudah dan sedap

Sunday, July 30, 2017

Mencuba resepi sotong bakar..mudah dan sedap

Ni cerita semalam..terliur tengok resepi orang post..kami pulak bukalah peminat sotong tapi gambar yang mengliurkan itu membuatkan hati terdetik ingin mencuba..cik abang cepat2 beli sotong..melayan tekak bini..hahahaha...

tapi memang sedap resepi ni..x hangir bau sotong tu..boleh repeat kot resepi ni..ala2 kerabu sotong rasanya..

kat bawah ni nak share sikit gambar..sotong kami x besar..comel2 jer..alhamdulillah asalkan ada..

ada yang bertanya resepinya....kita share sikitlah...tapi resepi ini telah diolah mengikut selere tekakku...hehehe...

Bahan-bahan A - sumbat dalam sotong (semua bahan bertanda ## ni di cincang)
1 biji bawang besar##
3 ulas bawang putih##
1 inci halia##
5 ekor udang size besar##
1 biji telur

Cara-caranya
1.Campur semua bahan A dalam mangkuk besar
2.Sumbat semua bahan tadi ke dalam sotong, last sekali sumbat kepala sotong dan cucuk dengan lidi satay
3. Bakar sotong dengan api yang sederhana

Bahan Sos cicah
1 biji bawang besar##
3 ulas bawang putih##
2 tangkai daun ketumbar##
5 biji cili padi-ikut citarasa##
1 biji tomato##
3 sudu gula
1 biji jus lemon atau cuka masakan
garam mengikut citarasa

airtangan leen azi


airtangan leen azi

airtangan leen azi

airtangan leen azi


airtangan leen azi

airtangan leen azi

airtangan leen azi
isi sotong yang lembut...lansung tak liat...dapppppp
Post a Comment

SPONSORED BY NUFFNANG

New story