LeenAzi Sambal Kicap: Resepi Kari Ikan abang sado... mudah mantap dan meletoppp

Monday, August 07, 2017

Resepi Kari Ikan abang sado... mudah mantap dan meletoppp

Ok... hari sabtu lepas dah draft entry ni tetapi apakan daya, tangan hanya dua..tak sempat dik nonnnn nak mengadap blog nih..curi-curi masa sementara si kecil tido....kononnya cuti...mama pun tanam niat nak update blog...tapi  kecundang jua.. draft and draft and draft..post bila sempat..hahahaha

Entry kalini ialah Kari Ikan Abang Sado...kenapakah sebegitu nama resepi diberi.....????? sebab ini resepi orang lelaki...kita tukang tulis resepi jer...sememangnya x boleh melawan rasa mantapnya..bila makan karini rasa sangat kari airtangan sendiri dah tak sedap...hahahaha....

makanya..setiap kali nak makan kari, tuan empunya resepilah kena masakkan...alhamdulillah...
air tangan leen azi

Resepi Kari Ikan Abang Sado

Bahan-bahannya:
3 ketul Ikan merah 
1 tangkai daun kari
1 biji sederhana bawang besar-hiris
4 ulas bawang putih-hiris
 1 inci halia hiris
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 batang kayu manis
 1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 bunga cengkih
hujung sudu kecil halba
sedidikit asam jawa

Cara-caranya:
1. Campurkan kesemua bahan ni didalam mangkuk-  bawang besar, bawang putih, halia, serbuk jintan putih,serbuk kentumbar dan rempah kari.

2. Tumis bahan yang dicampur tadi sebentar hingga naik bau dan masukkan halba serta 4 sekawan ( kayu manis/cengkih/bunga lawang/buah pelaga, biarkan mendidih.

3. Masukkan ikan dan campurkan air 2 cawan., tambah asam jawa dan tomato.

4. Setelah mendidih masukan garam dan gula secukup rasa.Siap

Sedap dihidang dengan nasi panas, ulam-ulaman dan sambal belacan...perrhhhh memang mantappppp

selamat mencuba..



Post a Comment

SPONSORED BY NUFFNANG

New story