SPONSORED BY NUFFNANG

Wednesday, September 30, 2015

Resepi Meatball Simple dan Senang

Resepi Meatballs Simple dan Senang

Kalini Leen nak share resepi meatballs, favorite my husband and son..selalu jugak buat tapi selalunya tak sempat nak ambik gambar dah licin..so ini jer gambar yang sempat ditangkap :D 

Selamat mencuba semua...


Bahan A:

1 bungkus daging kisar
1 cawan daun bawang - diracik halus
3 helai daun ketumbar@ daun sup- diracik halus
1 sudu kecil oregano
1 biji bawang merah dicincang halus
1 biji telur
1 sudu kecil garam
1 cubit lada hitam, ikut suka tahap kepedasan anda
5 sudu tepung jagung


Bahan B: 

Minyak masak 3 sudu
Butter 3 sudu

Cara menyediakan;

1. Gaul kesemua bahan A di atas sehingga adunan tadi menjadi doh, kalau aduanan cair tambah tepung jagung sehingga adunan tadi mudah dibentuk.
2. Ambil adunan dan buatkan bebola kecil, ikut suka anda nak besar mana.
3. simpan dalam peti sejuk selama 1 jam untuk mengekalkan bentuk bola..kalau tak sabar boleh jer terus masak..;D


Cara memasak:

Panaskan minyak & butter,pastikan butter tidak hanget..goreng meatball sehingga garing...siapp


P/s: Resepi gravvy@ brown sauce tu leen share di post lain yer...;)

Check it outttttt


Post a Comment

New story

Birthday Nabil Raihan yang ke-5 tahun

Inilah Birthday kek Raihan untuk yang ke-5 tahun..besar dah anak mama..masa buat kek ni..dialah peneman setia aku kat dapur, tunggu kek dia...