LeenAzi Sambal Kicap: October 2015

Wednesday, October 21, 2015

Birthday Cake Mama


Saja nak bagitau...inilah kek harijadi aku yang ke 31 tahun....tua dah ker???....buat dalam 2 kilo...balik kerja terus masuk dapur baking dan deco simple-simple...tak ada idea sangat pun...


Keesokannya, bangun pagi-pagi & packing ... bawa pergi office bagi kat rakan sekerja..tak adalah banyak mana pun..siapa yang aku nampak aku bagilah...niat sedekah sempana peningkatan umurku ini...huwaaaa....bukan selalu..setahun sekalikannnnn..

Kek ni aku buah peach fruit with almond flakes...kek kegemaran aku ni..

Ok..tu jer...K byeee

Pisang Kaki???


Dulu masa baru-baru dengar nama buah ni..terperanjat makkkk!!!..Pisang Kaki??? apa tak ada nama lain ker selain kaki..tangan ker, jari ker...kenapa mesti KAKI....
haisshhh membebel plak aku ni...dalam pada membebel tu ngapp bukan main laju...


Buah ni sedap, rasa macam isi kelapa..tapi manisssss..lemak-lemak rasanya...ada yang di import dari Korea, China dan Jepun..
Nama pisang "kaki" ni sebenarnya berasal dari Jepun, antara nama lainnya ialah Fuyu Fruit @ Kesemak...panggillah apa saja janji SEDAP
Inilah buah kegemaran Raihan..kalau sebiji dua tu dia boleh habiskan sorang dia jer...


\

Tapi yang aku beli ni diimport dari Korea..beli di pasar malam...kalau kena masa mahal melampau..tapi masa aku beli ni..13biji RM10..murahkannnn

inilah rupanya bila dah dipotong...lagi oren lagi manissssss...tapi selalunya tak sempat masak ranum dah kena ngapppp



tengok tu...penuh mulut makan pisang kaki...

Resepi Macaron

Sebenarnya aku tak lah pakar sangat dalam buat macaron ni...ni baru first time buat...itupun sebab anak bujang aku ni asyik mintak jer buat kek..pantang aku pegang tepung "buat kek ker mama"..padahal buat jemput-jempuut jer punnnnn....dialah orang yang paling seronok kalau aku buat kek..seronok main tepunggggggg
Ini adalah kali pertama aku buat macaron, nampak macam tak berapa nak menjadi...tak per nnt aku usaha lagi...chayoikkkk

Tapikan, kekadang tu menolong jugak, tolong buka cupcake, susun satu persatu..tolong masukkan tepung...kalau aku sibuk dia lagiiiiii sibukkkkkk ;D

Resepi ni aku dapat dari blog omputih mana tak tau lah..tapi aku olah ikut cara aku..yang penting senang..

Bahan-Bahan

Putih telur besar 4biji 140g  - suhu bilik
gula kastor  1/3 cawan @ 70ggula aising tulen 1 1/2 cawan @ 230gSerbuk badam 1 cawan @ 120gGaram 2g @ secubit kecilpewarna makanan

Cara-cara:

1. Panaskan ketuhar pada 150C
2. Dengan mengunakan pengadun elektrik, pukul putih telur dan masukkan gula kastor sedikit demi sedikit dengan perlahan-lahan. Pukul sehingga adunan kembang (cuba terbalikkan adunan, kalau x jatuh tu maknanya ia cukup kenyal. Masukan pewarna yang anda gemari.
3.  Gunakan bekas yang beasingan, ayak serbuk badam, gula aising dan garam dengan menggunakan penapis bertujuan membuang ketulan-ketulan badam yang terlalu besar.
4 . Dengan menggunakan spatula plastik/getah..masukkan adunan serbuk badam yang telah ditapis tadi kedalam adunan putih telur. Kaup adunan diantara 30-50 kali sahaja. Gaul dengan lembut. Pastikan adunan licin dan likat.
5. Masukkan adunan dalam piping beg, gunting hujung piping beg dengan gunting, dan  dan alasan dulang pembakar dengan tracing paper bertujuan supaya macaron tidak melekat pada dulang.
6. Biarkan sekurang-kurangnya 1 jam pada suhu bilik sebelum anda memasukkannya terus kedalam ketuhar. Sabarrrrr.....
7. Bila permukaan sudah stabil..barulah masukkan dalam  ketuhar, bakar dalam suhu 180C selama 30minit. Keluarkan dalam ketuhar dan biarkan sejuk..barulah cabut dari tracing paper tu....

Jom kita buat sama-sama... practice makes perfect.



Tuesday, October 20, 2015

Trip ke Pulau Pinang Golden Sands Resort by Shangri-La

Percutian singkat ini sempena sambutan Anniversary aku yang ke-4 tahun & Hadiah Birthday my lovely husband....pantas sungguh masa berlalukan ..sedar tak sedar dah 4 tahun kami melayari bahtera ini bersama putera kesayangan kami..Alhamdulillah syukur pada Allah S.W.T..Semoga perkahwinan ni kekal selamanya.
Awesome!!!!...surprise cake dari pihak hotel...thank you very much!!! 
Birthday abang sayang pulak sama bulan, so selam sambil minum air sekalilah....hari khamis yang lepas aku dah buat pulut kuning, bagi kat rakan sekerja dan teacher kat school Raihan..buat mana yang termampu, yang bestnya ialah gotong-royong dengan husband kat dapur..niat kami buat pulut kuning tu ialah 1. semoga perkahwinan ini terus kekal keakhirat, 2. my laling mendapat kesihatan yang baik serta dimurahkan rezekinya, dan juga 3. sempena Awal Muharam,..banyak  pulak niat..kalau nak list rasanya tak terlist, tapi yang utama 3 yang atas tulah....heehehe

kami....bertiga adalah lebih baik..


Bilik kami dideconya angsa 2 ekor...how sweetttt...romantik gilerrrr..bunga-bunga tu dengan baunya wangi semerbak...alahai...menguatkan lagi cinta kami...ewahhhhh

________________________________

Entry kali ni aku nak selit & buat review tentang hotel kat Feringgi ni, pilih punya pilih, tahun ni aku pun membookkan diri di hotel ni, Golden Sands Resort by Shangri-La dengan alasan nak bawa Raihan mandi pantai dan pool, dia pun dah beberapa kali ajak.....kesian anak mama...sambil-sambil tu nak beromatika skalilah ngan laling kiterr tueee...bukan selalu pun..setahun sekali...Tahun lepas dah pergi E&O, aku nak cuba satu persatu hotel kat Penang ni..nanti bolehlah buat perbandingan...jengjengjeng,,
Permandangan hotel ni aku pilih hillview, sebab aku bab-bab hijau ni memang suke sangat lah..sejuk-sejuk gitueee dan yang penting sesuai dengan budget yang ada..tak lah mahal sangat...luruh poketttt
toilet dia biasa-biasa  jer...
yang penting ada tub..senang nak berkubang dalam tuuuuuu
dalam bilik juga ada mini fridge..senang nak simpan kek dan buah yang ada tu...buah tu free tau...

Bilik dia memang selesa, berbaloilah dengan harganya..macam-macam ada...puas hatilahhh!!
tengok tu kelaku 2 beranak ni

kat bawah ni ada sikit info tentang bilik yang aku book ni...



Ok.sebelum aku membebel dengan lebih panjang...aku nak citerlah sikit nih...baca tau....


Sebelum check-in hotel...kami berpicnic dulu..sebab check in lambat lagi..pukul 2pm..pagi tu kami plan bbq jap kat tepi pantai..bagi Raihan mandi pantai dulu...lepas siap mandi pantai baru check in hotel..jadi masa taklah terbuang begitu saja,,,



Menu?? macam biasa lamb bbq, jagung bakar, gril vege dan garlic bread..menu baru tuuuu...dan mendapat pujian "sedap" dari mylaling...


Tada....

lamb grill...sorang satu, hambek kooooo 
vege grill...bawang merah, tomato, karot dan capsicum
 corn grill...yang ni Raihan punya...faveret dia nih...menu wajib untuk Raihan
Garlic bread, buat sendiri jerk....

 siap dah juadah berkelah kami...
 Hidangan lengkap..gravvy sauce tu istimewa..resepi yang belum sempat ditulis...nanti ya,,,ada kelapangan akanku catatkan resepinyaaaaa
Master Chef in action

 setelah penat bermain pasir dan ombak...
layan perut jap yer...laporrr

Sesudah makan dan mandi-manda di pantai...lebih kurang pukul 4.00pm kami pun checkin hotel...sampai hotel dihidangkan air jus oren..welcome drink..Raihan kata " tak sedap, masam..." sabar jerlah budak ni..memanglah masam sikit..pekat benor airnyer...

Dalam pada tu..proses checkin aku ni agak memakan masa sikit..sebab aku mendaftarkan diri sebagai hotel member..next time bleh guna VIP number and collect point...;P

Sudah checkin tu, aku pun letaklah barang-barang dalam bilik..tak sampai 15minit, loceng berbunyi..pihak hotel hantar suprise cake!!!!!siap dengan card lagi..best best..

Si Raihan ni sibuk nak tiup birthday kek papa...perasan sungguhhhh, lepas dia, dia, jer tiup lilin..papa nak jugakkkkk

Selepas melantak cake tuu..kami pun turun ke bawah..melihat kawasan...Raihan apa lagi...excited tengok pool nak mandi..padahal baru jer mandi pantai tadi...layannnnn
sambil aku melihat Raihan dan papa mandi kat pool tu...tetiba dapat popcorn freee....Alhamdulillah rezeki...

Hari dah nak gelap kami pun masuk bilik dan berehat setelah seharian melayan kerenah si kenit tu...

Dalam pada tu sempat lagi berendam dalam tub...bilas badan...lepas mandi aku sapu satu badan minyak angin...sebab satu hari berendam sakan dia..mandi pantai, mandi pool & mandi tub...mandiiiii jangan tak mandiiiii


melayan citer The Hobbit: An Unexpected Journey - Lord of the Rings sambil makan buah..oh damainyaaaaa..kalaulah dapat hari-hari macam ni..kan seronokkk ( ayat tak bersyukur...hehehe)

Keesokan paginya...seawal 7pagi Raihan dah bangun..ajak main pool lagi..sebelum tu perut kena penuh...disebabkan aku book hotel skali dengan breakfast..apa lagiiiiii....soruuuuuu

pastri dia sedap...tak manis..sedang-sedang...macam-macam ada..itupun tak muat perut nak sumbat...kalau ambik semua kang kata pelahap pulakkkk... 
 ni nasi lemak untuk Raihan...duduk jer terus mintak nak makan nasi...banyak juga dia makan,.ayam masak merah dia sedap..yang penting tak pedas punnn
 yang  ni untuk aku...cewahhhhh..yang sedap tu ada almond flakes...auuummmm
Raihan yang ambik gambar ni...dia dah kenyang mulalah nak mengacau papa dan mama makannnn
 buah-buah yang ada...prune tu yang tak boleh tahan tuu,,...mak aiihhhhh, lemak berkrimm
snap by Raihan..apa-apa jerlah bujang tu...sejak dah pandai ambik gambar nih...

selepas perut dah buncit...kami pun melawat sekitar hotel..cantikkkk dan menenangkan




bersantai sekali sekala macam ni memang syoikkk kannnnn
sambil lunjur-lunjur kaki tengok laut....
ini budak nyanyi-nyanyi nak mandi laut....sampai kulit pun dah gelapp ..tapi x lah sampai nk jadi macam omputih..tan kan kulit..huhuhuhu..ater mak pak kiter melayu...ngaku jer leerrrr
bersih dan putih pasir pantai..betul diorang jaga...
yang ni tempat tetamu melakukan seisi bersantai depan pantai...best best..
setelah selesai meronda-ronda...barulah mandi pool...second round!!! untuk Raihan...mandilah nakkk..mandi sampai kecuttt

belajar berenang dengan papa
alalalalla...timang cayang papa!!!!
Raihan main slide...seronokkkk
cantik sungguh pool dia...
boleh tahan ramai jugak orang...padahal bukan cuti sekolah pun...macam-macam rupa ada..aku tukang memerhati jer..ganti yang baju kuning tuuuuu..bagus hotel ni..ada safety-man jaga budak-budak mandi pool...

Ok...habis dah cerita cuti kami ni...Alhamdulillah seronokkkk

aku sentiasa memengang kata-kata..

"memberi bahagia kepada orang adalah lebih membahagiakan"

pikir-pikirkan lah yer maksudnya.....




SPONSORED BY NUFFNANG

New story